Anilox d.o.o. - Dobar posao u Žminju ili kako smo modernizirali vodeću grafičku tvrtku

Anilox d.o.o.

U srcu Istre, u slikovitom Žminju, smještena je kompanija Anilox koja koristi suvremene, visoko tehnološke postupke za vrlo specifičnu, „nišnu“ proizvodnju različitih vrsta valjaka za tiskarsku industriju. Anilox svoje proizvode isporučuje tiskarama koje ih pak koriste kako bi na tržište plasirali ambalaže za najrazličitije proizvode kao i dekorativne papire i druge materijale. Vodeći računa o vrhunskoj kontroli kvalitete i stalnim inovacijama kompanija se s vremenom razvila u vodećeg regionalnog proizvođača u svojoj industriji.

Cilj
Digitalizacija proizvodnog procesa

U želji da ojača konkurentnost na tržištu, tvrtka iz Žminja obratila se Perpetuumu kako bi riješila problem nedovoljne povezanosti svojih poslovnih procesa, kao i nezadovoljavajućih tehnoloških rješenja. Kako rastuća proizvodnja i usavršavanje kvalitete zahtijevaju jednako kvalitetno i napredno tehnološko sučelje, Anilox je od Perpetuuma zatražio custom-made programsko rješenje za organizaciju unutarnjih procesa proizvodnje.

Anilox d.o.o.
Izazov
Ključni izazovi

Kako bi pripremili dobru podlogu za digitalizaciju Aniloxa, Perpetumovci su se zaputili u Žminj i dokumentirali poslovni proces kompanije kojeg karakterizira velik broj internih procedura i kompleksna proizvodna specifikacija. Ukratko, na licu mjesta dočekalo nas je mnoštvo različitih formula i složenih protokola. Proizvodnja je bila usporena a operateri dodatno opterećeni što se zbog kontinuiranog rasta poslovanja nije moglo više tolerirati. Projekt je pritom bio strogo vremenski određen i trebalo ga je završiti unutar osam mjeseci.

Ključnim izazovom pritom se pokazalo prebacivanje cijelog proizvodnog procesa, sa svim mogućim ishodima i potencijalnim situacijama, u digitalni oblik i njegovo pojednostavljenje. Međutim, uspjeh je postignut! Prvotnih 37 koraka za sve moguće vrste valjaka koje Anilox proizvodi uspjeli smo u konačnici zajedničkim snagama smanjiti na njih 12, pritom unaprijedivši funkcionalnost i produktivnost poslovanja.

Anilox d.o.o.
Rješenje
Rješenje

Složenost proizvodnog procesa tvrtke rezultirala je velikim promjenama funkcionalne specifikacije tijekom izrade rješenja po mjeri. Naime, Anilox je za potrebe izrade programa učinio reviziju i izmjene vlastitih internih procedura i procesa proizvodnje što je u konačnici utjecalo i na izgled te funkcionalnost samoga poslovnog rješenja.

Konačna aplikacija temelji se na Microsoftovoj .NET i SQL Server platformi i potpunosti je prilagođena potrebama klijenta. Unutar tvrtke se i dalje koristi Pantheon. ERP za stvaranje i pregled statusa svakog radnog naloga, no čitav proces proizvodnje sada se u potpunosti provodi kroz aplikaciju “iskrojenu” po mjeri.

Cijeli projekt, financiran iz EU fondova, donio je u konačnici značajne poslovne koristi za Anilox, uključujući  mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, optimiziranje poslovanja te povećanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Ono što je najvažnije: pozitivni učinci korištenja novog sustava bili su vidljivi u poduzeću već nakon nekoliko tjedana!

Anilox d.o.o.