Blog

Svoja znanja, iskustva, doživljaje s tehnoloških konferencija i pametna rješenja različitih problema s vama dijelimo na našem blogu. Pišemo rado i često!

2018

Web shop – kada ako ne sada?
Miroslav Benak

Perpetuum Mobile poziva vas na besplatnu radionicu na temu:

 

Web shop – kada ako ne sada?

 

Zašto kupci u web shopu odustaju i kako doskočiti tome
E-Commerce
Miroslav Benak

Vlasnici web shopova trude se olakšati proces kupnje kako bi kupcima omogućili da što brže, jednostavnije i lakše pronađu proizvode koji ih zanimaju i obave kupnju. 

Cilj je, naravno, nakon što smo doveli kupca na naš web shop, osigurati preduvjete i da se na njemu zadrži, odluči o kupnji i na kraju – kupi. Sve to načelno je prilično jednostavno, sve dok se ne susretnemo s činjenicom da mnogi kupci koji i dođu do web shopa na kraju ostanu u kategoriji „samo gledam“.

2017

B2B online trgovina: Kako početi i otkud krenuti
E-Commerce
Miroslav Benak

U planiranju implementacije B2B e-commerce rješenja, poslovni sustav mora biti spreman za takav zaokret u poslovanju. Obično je riječ o tradicionalnim tvrtkama koje prethodno godinama posluju na klasičan način, iz svojih trgovina i skladišta. Uvođenje novog kanala prodaje, a to jest B2B e-commerce, izazov je za cijelu firmu.

Što je B2B online trgovina i čemu služi
E-Commerce
Miroslav Benak

U nedavnom postu opisali smo izazove s kojim se suočavaju vlasnici web shopova kojima su kupci pojedinci, odnosno poslovanje u B2C okruženju (business to customer, business to consumer).

Osnovne postavke B2B (business to business) e-commercea su slične i imaju velik dio istih izazova i preduvjeta za uspješnu uspostavu i život web shopa. No, B2B ipak je specifična disciplina i sadržava dodatne elemente koji se moraju uzeti u obzir.

Želim web shop – otkuda početi?
E-Commerce
Miroslav Benak

Prije nekoliko godina u pripremi za jednu komercijalnu prezentaciju e-commercea, odnosno priče o web shopovima, kolega i ja složili smo se oko teze da „web shop nije e-commerce, a e-commerce nije web shop“. Zaključili smo da je percepcija mnogih prilično pogrešna, tj. da sve što znaju o toj temi temelje na onome što vide ili na temelju vlastitog iskustva kupnje na internetu.

Što to zapravo znači? Mnogi polaze u avanturu otvaranja web shopa ne znajući što im sve treba da bi bili uspješni i što ih zapravo čeka na tom putu.

CUC 2017.: Učenje je ključ pripreme za budućnost
Konferencije-CARNet -CARNet korisnička konferencija CUC
Perpetuum Mobile

Oko 1.100 sudionika pratilo je ovogodišnju 19. CARNetovu korisničku konferenciju CUC koja je početkom studenoga održana u Dubrovniku pod nazivom “Povezani znanjem (… 25 godina)“, čime je i prigodno obilježeno četvrt stoljeća interneta u Hrvatskoj.

Perpetuum je već godinama ponosni sponzor tog tradicionalnog događaja. 

Uvod u CSS varijable
CSS-CSS varijable
Zvonimir Dimovski

CSS predprocesori (Sass , Less itd...) danas su jedan od glavnih alata koji frontend developeri koriste kako bi bolje organizirali svoj kod, osigurali bolju kompatibilnost kroz razne verzije/inačice browsera i skratili vrijeme razvoja korisničkih sučelja kroz ugrađenu modularnost.

Baš su šašavi ovi Rimljani
Konferencije
Danko Selak

Već tradicionalno, svake jeseni International Association of IT Asset Managers (IAITAM, www.iaitam.org) dolazi u Europu i organizira svoju jesensku konferenciju. Isto tako tradicionalno, mi iz Perpetuuma, ponosni Provider member u IAITAMU, odlazimo na tu konferenciju kako bismo bili u tijeku s najnovijim zbivanjima na sceni upravljanja IT imovinom.

Perpetuumovac na biciklu: Kako je protekla utrka u Grožnjanu
Perpetuum tim-Perpetuum u zajednici
Marko Plevnjak

Krajem kolovoza u pitoresknom istarskom gradiću Grožnjanu održana je posljednja ovosezonska utrka za XCO Kup Hrvatske. Kao veliki ljubitelj adrenalinskog biciklizma i iskusni sudionik biciklističkih događanja, tu izazovnu prigodu jednostavno nisam mogao propustiti.

Iako sam samu utrku zbog tehničkih problema mrvicu lošije odvozio, u ukupnom poretku XCO (Cross Country Olympic) kupa izgledi su bili znatno bolji te sam se popeo na treće mjesto u kategoriji veterana A.

There should be a CSS Grid
Tehnologije-CSS Grid
Zvonimir Dimovski

Frontend developeri sigurno znaju sve probleme pri izradi layouta koristeći «floatove», «clearfixove», «inline-blockove» ili relativna/apsolutna pozicioniranja. Nažalost, mnogi te načine i danas koriste, ne zato što su oduševljeni raditi na taj «hacky» način, nego su primorani zbog podrške u starijim browserima.

6 pitanja koja postavljamo klijentu prije razvoja novog weba
izrada web stranica
Perpetuum Mobile

Proces redizajna ili izrade nove web stranice u pravilu je složen posao koji podrazumijeva dobru pripremu i planiranje kako bi se cjelokupni projekt kvalitetno realizirao. Naravno, tim Perpetuumovih stručnjaka uvijek je spreman za sve digitalne izazove, ali od neopisive važnosti u procesu kreiranja novoga web odredišta su i informacije koje dobivamo od samoga klijenta, pogotovo u početnoj fazi projekta.

Što AI zapravo može i što njegov razvoj znači za developere
Tehnologije
Perpetuum Mobile

Ne tako davno umjetna inteligencija (artificial intelligence - AI) bila je tek predmet teorijskih rasprava i klasična tema spekulativne fikcije, ali u današnje vrijeme ubrzanih promjena došli smo do točke kada je jasno da će AI snažno promijeniti tehnološki sektor, tržište rada i svakodnevni život.

UX evolucija kroz godine
UX
Zvonimir Dimovski

Rani razvoj UX-a može se pratiti s kraja 19. i početka 20. stoljeća, odnosno razdoblja sve većeg uključivanja strojeva u naše živote. U tom vremenskom kontekstu, bila je to potraga za poboljšanjem industrijskog procesa kako bi se optimiziralo učinkovitost proizvodnje. Ta potraga polučila je velika tehnološka otkrića poput masovne proizvodnje robe korištenjem pokretnih traka ili tisak velike brzine. 

Nova cyber opasnost širi se Europom, na udaru tvrtke i financijske institucije
Novosti
Marko Plevnjak

Europske kompanije na meti su novog hakerskog napada koji je počeo 27. lipnja. Riječ je o varijaciji ransomwarea Petya koji se širi na isti način kao i prijašnja katastrofa zvana WannaCry.

ICT Security Conference: Hakeri više nisu klinci, a krajnji korisnik najveći je rizik
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile

U vrijeme kada internet i digitalne tehnologije kroče brzo naprijed, a privatnost se pretvara u relativan pojam, sigurnost u IT okruženju i zaštita podataka najaktualnije su pitanje. Posljednja istraživanja pokazuju kako tvrtke planiraju uložiti najmanje pola svoga IT budžeta na poboljšanje sigurnosnih infrastruktura i zaštitu od zloćudnoga softvera, što je posljedica rastuće globalne prijetnje hakera i cyber-kriminalaca koji postaju sve organiziraniji, sofisticiraniji i opasniji. 
 

Vjeruju li Hrvati u digitalnu ekonomiju?
Istraživanja
Perpetuum Mobile
Kupuju li Hrvati preko interneta, koliko važnosti pridaju sigurnosti, pod kojim uvjetima otkrivaju osobne podatke, služe li se mobilnim telefonima za plaćanja, te istražuju li usluge i proizvode na digitalnim kanalima - samo su neka od pitanja na koja je odgovore dalo drugo Perpetuumovo nacionalno istraživanje o povjerenju građana u digitalnu ekonomiju.
Kako migrirati poslovanje u oblak?
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Slijedom sve većeg interesa malih i velikih kompanija za migracijom dijela ili kompletnog poslovanja u cloud, Perpetuum je održao besplatni seminar na kojem su se mogli doznati ključni trendovi u ovoj brzorastućoj grani IT-ja, te naučiti kako se priprema i provodi proces selidbe u oblak.

2016

Miran san uz dobar SAM
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
SAM – „software asset management“ ili upravljanje softverskom imovinom – omogućuje korisnicima potpun, ažuran i točan uvid u vrijedan i važan dio imovine poduzeća kojom se nerijetko loše upravlja – softverske licence, odnosno softversku imovinu.
Perpetuum i Locodels predstavili novo Magento rješenje za web trgovine
Novosti-Poslovanje
Perpetuum Mobile
Za potrebe mlade i inovativne hrvatske tvrtke, Perpetuum je razvio modul za Magento platformu koji omogućuje vlasnicima web trgovina da kupcima dostave robu u veoma kratkom roku
Kako planirati i pokrenuti e-trgovinu?
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Seminar u organizaciji Perpetuuma za cilj je imao pokazati kako se razvija elektroničko poslovanje, koji izazovi ali i prilike očekuju tvrtke koje izlaze u online prostor, te što je potrebno za uspješnu e-trgovinu.
Važno je kvalitetno i sustavno upravljati IT imovinom tvrtke!
Konferencije-Sajmovi
Danko Selak
Iako gotovo da nema tvrtke koja se u svom poslovanju ne služi softverom i hardverom, tek je mali broj onih koje shvaćaju da upravljanjem IT rješenjima mogu optimizirati poslovne procese i ostvariti značajne uštede.
Perpetuum na globalnoj Drupal konferenciji
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile
Da je Drupal vrhunska platforma za upravljanje sadržajem na web stranicama i portalima uvjerio se naš Alen Pagač na godišnjem okupljanju developera i tvrtki koje u Drupal bezrezervno vjeruju - DrupalConu.

2015

“Oblaci” u poslovnom svijetu nisu ništa loše
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile organizirao je još jedan besplatni seminar na temu „Cloud computing - je li to za moju kompaniju? I ako jest - kako?“ na kojem se tražilo mjesto više. Sudionici su saznali kakvi su trendovi u cloud computingu (ili računarstvu u oblaku), kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. 
Predstavljamo Perpetuumovce - Marko Plevnjak
Perpetuum tim-Upclose & Persona
Perpetuum Mobile
Čini se kako u Perpetuum Mobileu rade samo pravi “perpetuum mobile” jer kako inače objasniti da smo se samo okrenuli oko sebe i pronašli još jednog našeg člana koji je stalno u pokretu.
Perpetuum Mobile na IAITAM konferenciji
Konferencije-Sajmovi
Danko Selak
Hrvat u Irskoj - a nije turist ni ekonomski emigrant. Istina ili mit? Da, čuda su moguća, pa je tako moguće i da čovjek iz Hrvatske otputuje u Dublin radi – posla. Ne radi traženja posla, nego radi zanimljive i kvalitetne poslovne konferencije.
Održan seminar o upravljanju softverskom imovinom
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile organizirao je još jedan besplatni seminar, ovog puta na temu upravljanja softverskom imovinom. Sudionici su saznali kakvi su trendovi u SAM području te koje su najbolje prakse kvalitetnijeg i organiziranog upravljanja ovim vrijednim resursom.

2014

Oblačni razgovori - Zašto bi netko koristio servise koje ne može kontrolirati u cijelosti?
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
SaaS (Software as a Service) i Office 365 kao najpoznatiji i najrašireniji predstavnik dokazuju da neke dijelove svog IT sustava ne bi trebalo imati „kod kuće“, jer ne donose dodanu vrijednost tvrtki, već, u velikoj većini slučajeva, troškove.
Perpetuumovci haraju konferencijama
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile
Deseta konferencija Microsoft Advanced Technology Days (http://atd.mscommunity.hr/) održava se u Zagrebu 12. i 13. studenog, a boje Perpetuum Mobilea na čak tri predavanja branit će dvojac u sastavu Tomislav Lulić i Nenad Trajkovski.
Oblačni razgovori
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
Cloud, Oblak, Računarstvo u oblaku. U zadnje vrijeme provlače se kroz medije rašireni pojmovi poznati nama, ljudima iz informatike. No, korisnicima oni predstavljaju nepoznanicu. Nad glavama je veliki znak pitanja. Zašto Oblak (a nije diverzant)? Što se mijenja od mog standardnog pristupa informatici i uslugama?
Što će nama SAM? Mi to možemo sami!
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
Svakoj je tvrtki ili organizaciji u interesu da uštedi i ne plaća nepotrebno ono što joj ne treba i neće koristiti. Uvođenjem SAM strategije točno se zna što čini softversku imovinu, tko ju koristi i za što te se eliminiraju nepotrebni troškovi i štedi novac boljim korištenjem postojećih i budućih licenci.
Perpetuum Mobile na CeBIT Bilism Eurasia
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile sudjelovao je u nastupu 29 hrvatskih tvrtki na CeBIT Bilism Eurasia, informatičkom sajmu koji se održao početkom rujna u Istanbulu, a čiji je cilj bio povezati euro-azijske informatičke tvrtke i klijente.

2013

Standardno ili Agilno vođenje projekata?
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
Ako želite da projekt ima imalo šansi za uspjeh potrebno je imati dobro razrađenu metodologiju. Metodologije se ugrubo mogu podijeliti na dvije skupine: standardne i agilne. Standardne metodologije se još nazivaju i waterfall (slap), jer se odvijaju po fazama, gdje jedna slijedi drugu i nema iteracija.
Open Government Data: Otvaranje baza javnih podataka može generirati pet bilijuna dolara
Istraživanja-Predviđanja
Perpetuum Mobile
Hoćemo li uzeti dio toga kolača? Ponukani izjavom našeg Ive Špigla, koju smo objavili u jednom od naših prethodnih blog postova, a koja je govorila o potrebi otvaranja i mogućnosti pristupa javih dostupnim podacima.
RightFax: dokaz da ne faksiraju samo dinosauri
Tehnologije
Perpetuum Mobile
Faks je izmišljen prije telefona. Čovjek bi pomislio da su mu kao takvom šanse za izumiranje poprilično velike. Zanimljivo, brojke govore drugačije. One kazuju kako broj poslanih faks poruka u svijetu raste dvoznamenkastom brojkom.
Ivo Špigel sudjelovao u EU chat raspravi na temu eCommercea!
E-Commerce
Perpetuum Mobile
Naš kolega, Ivo Špigel,  sudjelovao je na chat raspravi, u sklopu EU projekta – YourIdeasForEurope i tjedna slobodne trgovine, na temu problematike u sektoru ecommcercea odnosno online trgovine.